OTURMA İZNİ
Yetkili makam olarak İl/ İlçe Göç İdaresi Müdürlükleri, ilde yok ise Emniyet Müdürlükleri her yabancı birey için ikamet amacına uygun müracat almak üzere görevlendirilmiştir. Oturma izni başvurusunu yabancının kendisi yapabildiği gibi yabancıyı yasal olarak temsil eden kişi tarafından da yapılmaktadır. Gerekli görülürse başvuru sırasında yabancının da bulunması talep edilebilmektedir.
Uzatma başvurularının ikamet izni süresinin bitmesinin (60) gün öncesinde ve oturma izni sona ermeden önce, vize süresi içinde ya da vize süresinin on güne kadar aşmış olması halinde, çalışma izni iptal edilen ya da sona eren kişinin sona erme / iptal tarihinden itibaren on gün içinde yapılması gerekmektedir.
İKAMET İZNİ ÇEŞİTLERİ
Oturma izinlerinden birine sahip olan yabancının, almış olduğu ikamet iznini alma nedeninin sona ermesi üzerine ülkemizde kalmak istemesi sebebiyle, kalma amacına uygun olan ikamet çeşidi için gerekli müracaatını yapması gerekmektedir. Bu süre, gerekçenin sona erdiği tarihten itibaren on gündür.
KISA DÖNEM İKAMET İZNİ
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 28. Ve 29. Maddelerinde kısa dönem ikamet izni düzenlenmiştir. “Kısa dönem ikamet izni, her defasında en fazla birer yıllık sürelerle verilir. İkamet izni süresinin belirlenmesinde, yabancının talebi, gerekçesi ve ikamet izniyle ilgili diğer hususlar göz önünde bulundurulur.”
Kısa Dönem İkamet İzni Ne Kadar Sürelerde Düzenlenebilir?
Her defasında en fazla ikişer yıllık sürelerde düzenlenebilmektedir.
Kısa Dönem İzin Şartları Nelerdir?
- Türkiye’de kalış amacını belirtecek bilgi ve belgeleri sunmak
- Anılan Kanunun 7nci maddesi kapsamı dışında kalmak
- Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarını taşımak
- Türkiye’de kalacağı adresin bilgilerini sunmak
- İstenilmesi halinde yabancının ikamet ettiği ülkedeki yetkili makamalar tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını gösteren belgenin sunulması
** Kısa Dönem İzinlerinin Ret/ İptal Edilme Sebepleri Nelerdir?**
- İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının belirlenmesi
- Yabancının hakkında ülkeye giriş yasağı kararının bulunması
- Kısa dönem ikamet izni şartlarından her hangi birinin eksik olması veya ortadan kalkması
- Yurt dışında kalış süresinden dolayı ihlale düşülmesi
Bu durumlarda Kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmiş ise de iptal olmaktadır. Süresi bitenler uzatılmaz.
AİLE İKAMET İZNİ
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 34 ve 37 numaralı maddeleri arasında, aile ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun uygulanmasıyla ilgili yönetmelikte 30 ve 34 numaralı maddeler arasında aile ikamet izni şartları düzenlenmiştir.
Aile ikamet izni ne kadar sürede düzenlenir? Aile ikameti izni her seferinde üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenebilmektedir.
Aile ikamet izni şartları nelerdir?
- Türkiye’de kalış amacıyla ilgili bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi
- Belirttiği kişiler ile yaşadığını belirtmesi/ ortaya koyması
- Eşinin 18 yaşını doldurmuş olması
- Evliliğin aile ikamet izni için yapılmış sahte bir evlilik olmaması
- Yabancıdan istenilen belgelerin doğruluğu ( Adres bilgisi, Sicil Kaydı…)
Aile ikamet izninin reddi / iptal edilme sebepleri nelerdir?
- Kısa dönem ikamet izninde alınan/ istenilen belgelerden birinin eksik / yanlış olması
- Aile ikamet iznin yabancı uyruklu kişi tarafından amacının dışında kullanıldığının tespiti
- Yabancı uyruklu kişinin hakkında geçerli bir sınır dışı (de port) etme ya da Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yasağı kararının bulunması halinde
Bu durumlar tespit edildiğinde yabancı uyruklu kişiye Aile İkamet İzni verilmez. Süresi uzatılmaz.
UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ
6458 numaralı Yabancılar Uluslararası Koruma Kanununun 42 ile 45 numaralı maddeleri arasında uzun dönem ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak Yabancılar Uluslararası Koruma Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte 40 ile 43 numaralı maddeler arasında da uzun dönem ikamet izninin şartları düzenlenmiştir.
Uzun Dönem İkamet İzni Süresi Ne Kadardır?
Türkiye Cumhuriyeti uzun dönem ikamet izninin geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Bu izin süresiz olarak düzenlenmektedir.
Uzun Dönem İkamet İznini Reddi / İptal Olmasının Nedenleri Nelerdir?
- Yabancı uyruklu bireyin kamu güvenliği / kamu düzeni içinde tehditler oluşturuyor olması
- Eğitim, sağlık ya da ülkesindeki zorunlu kamu hizmetinin dışında bir neden ile kesintisiz olarak bir yıldan fazla süreliğine Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında bulunması
Bu durumlarda uzun dönem oturma izni iptal edilmektedir. Uzun dönem iptal işlemleri valilikler tarafından iptal edilmektedir.
ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 38 ile 39 numaralı maddeleri arasında öğrenci ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 35 ile 39 numaralı maddeleri arasında da öğrenci oturma izni şartları düzenlenmiştir.
Öğrenci İkamet İzni Ne Kadar Süre İçin Düzenlenmektedir?
Yabancı uyruklu öğrencinin öğrenim süresi bir yıldan kısa ise, öğrenci ikameti izninin süresi öğrenim süresini aşamaz. Kamu kurumları ve kuruluşları aracılığı ile gelerek Türkiye’de öğrenim görecek olan yabancı uyruklu kişilere, öğrenim süresi boyunca ikamet izni verilebilmektedir.
Tüm bakımı ve masrafları bir gerçek ya da tüzel kişi tarafından üstlenilmiş olan, ilk ve orta derece seviyesinde öğrenim görecek olan yabancı uyruklu kişilere, velilerinin ya da yasal temsilcilerinin kabulü ile öğrenimlerinin süresi boyunca 1’er yıllık süreler ile öğrenci ikameti izni verilebilir ve bu türdeki ikamet izni uzatılabilir.